top of page
8_Skladovani_header.jpg

Nevyhazujte, ale správně skladujte

Datum spotřeby je odrazem skladování

Jak zjistit minimální trvanlivost a jak skladovat

 

V Německu končí tuny jídla každý den v odpadcích. Také proto, že mnoho lidí následuje tištěný datem spotřeby. Přečtěte si zde, co ve skutečnosti datum spotřeby znamená a jak byste s ním měli zacházet.

 

Při hodnocení čerstvosti potravin používá mnoho spotřebitelů jako vodítko datum minimální trvanlivosti nebo zkrátka minimální trvanlivost. Podle zákona je k dispozici na všech hotových baleních a uvádí, do jaké doby je možné obsah konzumovat bez významných kompromisů z hlediska chuti a kvality a jejich konzumace je zdravotně nezávadná. Předpokladem však je, aby byly potraviny správně skladovány. Proto jsou nad razítkem spotřeby informace jako „Skladujte na suchém místě a chraňte před teplem“. Na rozdíl od data spotřeby na masných výrobcích a další produkty nemusí podléhat rychlé zkáze. Datum minimální trvanlivosti neznamená, že je musíte po uplynutí data vyhodit. V naprosté většině případů je trvanlivost potravin zaručena mnohem déle a můžete je bez problémů jíst. Z tohoto důvodu může být zboží stále prodáváno po datu minimální trvanlivosti.

 

Jak určit minimální trvanlivost a zkontrolovat ji

 

Datum minimální trvanlivosti neříká, kdy se produkt opravdu zkazí. Vypršená platnost neznamená okamžité zkažení. Důvěřujte svým smyslům! Datum minimální trvanlivosti najdete ve formě razítka, i když je to někdy obtížné přečíst, zejména na plechovkách. Na malém potisku na obalu je někdy náznak, zda byste měli hledat datum na víčku, dně nebo okraji plechovky. V případě vajec není datum minimální trvanlivosti skryto v kódu na skořápce, ale je napsáno na krabici. Pokud jste jej po vložení do chladničky již vyhodili, může vám pomoci test trvanlivosti, jako je tomu u mnoha potravin: Špatná vejce se vznášejí ve sklenici s vodou na hladině. V případě konzervovaných potravin se plechovky nafouknou a vyboulí. Jinak se spoléhejte pouze na svůj čich, zrak a chuť. Cítíte u potraviny hnilobné, zatuchlé, fermentované nebo žluklé, vidíte plísně nebo jemné nitě? Změnila se konzistence? Zkontrolujte také neporušenost obalu. To může zkazit mouku, pokud je otevřená může do ní vstoupit škůdce. Při správném skladování je trvanlivost mouky téměř neomezená.

 

Pravidla pro trvanlivost po datu spotřeby

 

Pokud jste dodrželi zásady správného skladování a specifické požadavky na produkt, můžete použít následující odhadované hodnoty jako vodítko, pokud v chladničce nebo spíži najdete potraviny s datem spotřeby po uplynutí doby trvanlivosti. Takto neotevřené výrobky lze ještě konzumovat:

 

• Trvanlivost jogurtu je až dva měsíce

 

• Pivo lze pít několik měsíců až let

 

• Káva a kakao vydrží roky, čaj několik měsíců

 

• Ocet, olej a koření lze používat měsíce

• Konzervy, džemy a marmelády jsou dobré měsíce nebo roky

 

• Rýži a těstoviny můžete použít během několika let

 

• Mražená jídla lze podávat několik měsíců nebo let

 

• Šunku a uzeniny si můžete pochutnat několik dní

 

Jak správně skladovat potraviny?

 

Protože většina potravin je dnes balena v plastových nebo papírových obalech, je obsah ihned po otevření vystaven působení kyslíku. To upřednostňuje vysychání, znehodnocení a ztrátu chuti. Škůdci zde mohou také najít svou bránu. Suché zboží, jako jsou ovesné vločky, müsli a rýže, je lepší přendat do skladovací nádoby nebo do plastové nádoby na skladování potravin. Víko by mělo být v každém případě pevně uzavíratelné. Případně můžete toto jídlo nechat v původním obalu a uzavřít sponou. Maso můžete správně skladovat tak, že jej vybalíte a uložíte co nejníže zakryté v chladničce. Nikdy jej nezmrazujte v prodejním obalu.

Doplnkove_foto_Skladovani_1.jpg

Jaké nádoby jsou vhodné pro skladování potravin?

 

V závislosti na jídle jsou ideální různé typy obalů, které je udrží čerstvé.

Nejdůležitější tip: Ke skladování nepoužívejte maloobchodní balení, například opláchnuté kelímky od jogurtu. Je lepší zakoupit si do domácnosti sadu, zejména pro skladování plechovek, sklenic a krabic. Suché potraviny, jako jsou těstoviny, rýže nebo ovesné vločky, jsou bezpečné v nádobách ze skla nebo nerezové oceli, víčka z korku nebo dřeva postačí jako uzavíratelný obal. Všechno, co by mělo být uchováváno ve tmě, patří do neprůhledných nádob - například brambory, v hliněném nebo keramickém hrnci. Zeleninu a ovoce lze snadno uložit do bambusové nebo dřevěné misky. Kryt vyrobený z kovového drátu chrání v létě před ovocnými muškami, které v kuchyni rádi dovádějí. Klobásu a sýry jsou skladujte v těsně uzavíratelných plastových krabičkách v chladničce a tím zabezpečíte původní chuť.

Doplnkove_foto_Skladovani_2.jpg
bottom of page